Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

barrique

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
m (Barrique premješteno na barrique)
 
Redak 1: Redak 1:
[[Slika:Barique-Nespess.jpg|200px|thumb|left|Barrique bačve u podrumu [http://www.badel1862.hr/default.asp Badel 1862], Nespeš]] (fr. čit. barik) je naziv bačve odgovarajućeg oblika i volumena koji varira u pojedinim francuskim pokrajinama od 80 (Pyrenees) do 304 l (Chalose). U najnovije vrijeme, u b. se svrstavaju i bačve do sadržaja od 550 litara. Ipak, najzastupljeniji i u praksi najčešće korišteni je bordoški tip zapremine 225 ± 2 l u kojem se vina barrique proizvode iz sorata [[merlot]], [[cabernet sauvignon]] i [[cabernet franc]]. Barrique je i naziv postupka zrenja bijelih i crnih vina i naziv za vino, što je tim postupkom proizvedeno. Višegodišnjim odležavanjem u drvenim bačvama, (kojima su dužice s unutarnje strane manje ili više nagorjele-pougljenjene, postupkom što se engl. naziva [[toasting]]) u podrumskim uvjetima u vinu se zbivaju složeni procesi [[esterifikacija|esterifikacije]] i [[ekstrakcija|ekstrakcije]] ([[vanilin|vanilina]] i [[tanin|tanina]] iz drva), te [[oksidacija|oksidacije]], što se regulira debljinom i duljinom dužica te volumenom bačve. Svi ovi procesi ovise i o starosti bačve, pa se upravo zbog toga preporuča njihovo korištenje najduže 4, a samo rjeđe, i 5 godina. Barrique okus vina, koji, kao što je već rečeno, potječe od posebno za tu svrhu izrađene drvene bačve, (pri čemu se ističe značaj njene veličine, debljine i nagorjelosti dužica, i, poglavito kakvoće hrastovog drva iz kojeg se takva posuda izrađuje), ovisi i o tome obavlja li se u njima i [[vrenje]] ili se vino u njih razlijeva kada je ta pretvorba završila. Uz vrijeme trajanja postupka i mnogobrojne druge čimbenike, proizvođači se odlučuju za, prema njihovom uvjerenju, najpovoljniji postupak, s krajnjim ciljem da kakvoćom vina u boci i čaši, pa i isticanjem načina rada, pridobiju naklonost potrošača.
+
[[Slika:Barique-Nespess.jpg|200px|thumb|left|Barrique bačve u podrumu [http://www.badel1862.hr/default.asp Badel 1862], Nespeš]] (fr. čit. barik) je naziv bačve odgovarajućeg oblika i volumena koji varira u pojedinim francuskim pokrajinama od 80 (Pyrenees) do 304 l (Chalose). U najnovije vrijeme, u b. se svrstavaju i bačve do sadržaja od 550 litara. Ipak, najzastupljeniji i u praksi najčešće korišteni je bordoški tip zapremine 225 ± 2 l u kojem se vina barrique proizvode iz sorata [[merlot crni|merlot]], [[cabernet sauvignon]] i [[cabernet franc]]. Barrique je i naziv postupka zrenja bijelih i crnih vina i naziv za vino, što je tim postupkom proizvedeno. Višegodišnjim odležavanjem u drvenim bačvama, (kojima su dužice s unutarnje strane manje ili više nagorjele-pougljenjene, postupkom što se engl. naziva toasting) u podrumskim uvjetima u vinu se zbivaju složeni procesi [[esterifikacija|esterifikacije]] i [[ekstrakcija|ekstrakcije]] ([[vanilin|vanilina]] i [[tanini|tanina]] iz drva), te [[oksidacija|oksidacije]], što se regulira debljinom i duljinom dužica te volumenom bačve. Svi ovi procesi ovise i o starosti bačve, pa se upravo zbog toga preporuča njihovo korištenje najduže 4, a samo rjeđe, i 5 godina. Barrique okus vina, koji, kao što je već rečeno, potječe od posebno za tu svrhu izrađene drvene bačve, (pri čemu se ističe značaj njene veličine, debljine i nagorjelosti dužica, i, poglavito kakvoće hrastovog drva iz kojeg se takva posuda izrađuje), ovisi i o tome obavlja li se u njima i [[vrenje]] ili se vino u njih razlijeva kada je ta pretvorba završila. Uz vrijeme trajanja postupka i mnogobrojne druge čimbenike, proizvođači se odlučuju za, prema njihovom uvjerenju, najpovoljniji postupak, s krajnjim ciljem da kakvoćom vina u boci i čaši, pa i isticanjem načina rada, pridobiju naklonost potrošača.

Trenutačna izmjena od 12:50, 28. prosinca 2008.

Barrique bačve u podrumu Badel 1862, Nespeš
(fr. čit. barik) je naziv bačve odgovarajućeg oblika i volumena koji varira u pojedinim francuskim pokrajinama od 80 (Pyrenees) do 304 l (Chalose). U najnovije vrijeme, u b. se svrstavaju i bačve do sadržaja od 550 litara. Ipak, najzastupljeniji i u praksi najčešće korišteni je bordoški tip zapremine 225 ± 2 l u kojem se vina barrique proizvode iz sorata merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc. Barrique je i naziv postupka zrenja bijelih i crnih vina i naziv za vino, što je tim postupkom proizvedeno. Višegodišnjim odležavanjem u drvenim bačvama, (kojima su dužice s unutarnje strane manje ili više nagorjele-pougljenjene, postupkom što se engl. naziva toasting) u podrumskim uvjetima u vinu se zbivaju složeni procesi esterifikacije i ekstrakcije (vanilina i tanina iz drva), te oksidacije, što se regulira debljinom i duljinom dužica te volumenom bačve. Svi ovi procesi ovise i o starosti bačve, pa se upravo zbog toga preporuča njihovo korištenje najduže 4, a samo rjeđe, i 5 godina. Barrique okus vina, koji, kao što je već rečeno, potječe od posebno za tu svrhu izrađene drvene bačve, (pri čemu se ističe značaj njene veličine, debljine i nagorjelosti dužica, i, poglavito kakvoće hrastovog drva iz kojeg se takva posuda izrađuje), ovisi i o tome obavlja li se u njima i vrenje ili se vino u njih razlijeva kada je ta pretvorba završila. Uz vrijeme trajanja postupka i mnogobrojne druge čimbenike, proizvođači se odlučuju za, prema njihovom uvjerenju, najpovoljniji postupak, s krajnjim ciljem da kakvoćom vina u boci i čaši, pa i isticanjem načina rada, pridobiju naklonost potrošača.
Osobni alati