Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

areometar

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
Redak 1: Redak 1:
(još i [[hidrometar]]), naprava koja se uranja u ispitivanu tekućinu da bi se približno točno odredila njena gustoća (specifična težina) i iz tog podatka računskim putem (ili s pomoću priručnih tablica) izračunao sadržaj neke tvari (npr. [[šećeri|šećera]] u [[mošt|moštu]].). Takvi areometri su npr. [[Oechsleova moštna vaga|Oechsleova vaga]], [[Baboov moštomjer]] (još i [[klosterneuburška moštna vaga]]), [[Balingova moštna vaga]], [[Brixov moštomjer]] i [[Baummeov areometar]]. Neki areometri već na sebi imaju skalu s oznakom koncentracije (npr. šećera). Najčešće korišteni areometri, odnosno [[gustomjer|gustomjeri]] u RH su Oechsleova vaga i Baboov moštomjer (još zvan i [[klosterneuburška moštna vaga]]). Areometri u pravilu imaju ugrađen [[toplomjer]] (termometar) i nose oznaku temperature na koju su baždareni, pa ako je ona u ispitivanoj tekućini viša ili niža valja, prema priručnim tablicama ispraviti očitan podatak. Vidi: [[salleronova tablica]], [[refraktometar]].
+
(još i [[hidrometar]]), naprava koja se uranja u ispitivanu tekućinu da bi se približno točno odredila njena gustoća (specifična težina) i iz tog podatka računskim putem (ili s pomoću priručnih tablica) izračunao sadržaj neke tvari (npr. [[šećeri|šećera]] u [[mošt|moštu]].). Takvi areometri su npr. [[Oechsleova moštna vaga|Oechsleova vaga]], [[Baboov moštomjer]] (još i [[klosterneuburška moštna vaga]]), [[Balingova moštna vaga]], [[Brix|Brixov moštomjer]] i [[Baumeov areometar]]. Neki areometri već na sebi imaju skalu s oznakom koncentracije (npr. šećera). Najčešće korišteni areometri, odnosno [[gustomjer|gustomjeri]] u RH su Oechsleova vaga i Baboov moštomjer (još zvan i [[klosterneuburška moštna vaga]]). Areometri u pravilu imaju ugrađen [[toplomjer]] (termometar) i nose oznaku temperature na koju su baždareni, pa ako je ona u ispitivanoj tekućini viša ili niža valja, prema priručnim tablicama ispraviti očitan podatak. Vidi: [[salleronova tablica]], [[refraktometar]].

Inačica od 14:46, 26. prosinca 2008.

(još i hidrometar), naprava koja se uranja u ispitivanu tekućinu da bi se približno točno odredila njena gustoća (specifična težina) i iz tog podatka računskim putem (ili s pomoću priručnih tablica) izračunao sadržaj neke tvari (npr. šećera u moštu.). Takvi areometri su npr. Oechsleova vaga, Baboov moštomjer (još i klosterneuburška moštna vaga), Balingova moštna vaga, Brixov moštomjer i Baumeov areometar. Neki areometri već na sebi imaju skalu s oznakom koncentracije (npr. šećera). Najčešće korišteni areometri, odnosno gustomjeri u RH su Oechsleova vaga i Baboov moštomjer (još zvan i klosterneuburška moštna vaga). Areometri u pravilu imaju ugrađen toplomjer (termometar) i nose oznaku temperature na koju su baždareni, pa ako je ona u ispitivanoj tekućini viša ili niža valja, prema priručnim tablicama ispraviti očitan podatak. Vidi: salleronova tablica, refraktometar.

Osobni alati