Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

Predgovor IV. izdanja Velikog vinogradarskog vinarskog leksikona

Izvor: Vinopedia
Skoči na: orijentacija, traži

Predgovor IV. izdanja Velikog vinogradarskog vinarskog leksikona


Nakon objavljena tri izdanja Prvog hrvatskog vinogradarsko-vinarskog leksikona, čija je ukupna naklada prodana, te nakon saznanja o postojanju interesa za ovakvom literaturom, odlučio sam tržištu ponuditi ovaj Veliki vinogradarsko-vinarski leksikon u kojem su uz najsvježije statističke podatke i odgovarajuće komentare uvrštena i objašnjena mnoga druga zanimljiva pitanja. Kao što je poznato, brz napredak znanosti na svim područjima ljudske djelatnosti nije mimoišao ni vinogradarsku i vinarsku djelatnost. Uzgajanje plemenite vinove loze i preradba njenog slatkog ploda, grožđa, u opojno piće, vino, tradicionalna je grana gospodarstva u mnogim primorskim i kontinentalnim područjima Republike Hrvatske. Tu je djelatnost, slično kao i u drugim vinogradarskim zemljama, sve do vremena koje pamte još živuće generacije, obilježavao konzervativan način rada. Razvojem bioloških, tehničkih, društvenih i svih drugih disciplina, i vinogradarstvo se i vinarstvo, ne samo u razvijenom svijetu, već i kod nas industrijalizira, a to znači da se živi ljudski rad zamjenjuje strojevima, da se obavljanje tog posla provodi kontinuirano, da se promišljenim aktivnostima (ponajprije vrhunskom higijenom, regulacijom temperature i raznim mjerama nadzora) kojima upravljaju visoko obrazovane osobe raznih stručnih usmjerenja provodi kvalitetna proizvodnja grožđa i vina vrhunske-standardne kakvoće, o čijem plasmanu na tržišta, kao i odgovarajućem iznošenju pred potrošača brinu posebno educirani djelatnici.

O svemu tome, ali i o razvojnom putu i povijesti vinogradarstva i vinarstva, o utjecaju grožđa i vina na gospodarski, zdravstveni, društveni i kulturni život pojedinca i naroda u objašnjenju brojnih natuknica iznijeti su zanimljivi i poučni odgovori. U literaturi koju navodim u popisu na kraju knjige i koju sam i ja koristio, te u djelima koje spominjem u kratkim životopisima naših i stranih autora zaslužnih za razvoj vinogradarske i vinarske znanstvene i proizvodne sredine kod nas, odnosno onih koji su znanstveno i praktično pridonijeli ovoj djelatnosti u svijetu, zainteresirani će potražiti detaljnije odgovore na neka pitanja, koja zbog sažimanja tekstova možda u ovom leksikonu nisu dovoljno objašnjena. Naime, i vinogradarstvo i vinarstvo, kao i druga područja ljudske aktivnosti obuhvaćaju velik broj međusobno ovisnih znanstvenih i stručno praktičnih disciplina, pa nije pretjerano tvrditi da su teme o kojima se u leksikonu raspravlja neiscrpne, a da su naše znanje i raspoloživo vrijeme da ih spoznamo i na njih odgovorimo, ograničeni.

Evidentnom napretku u proteklih dvadesetak godina, i to ne samo u obnovi našeg vinogradarstva i vinarstva na suvremenim osnovama, već i u promicanju vinske kulture na svim područjima, značajno doprinosi i pisana riječ, ali i aktivnost brojnih udruga prijatelja trsja i vina koji rade na obrazovanju svojeg članstva.

Uz želju da tumačenjem mnogobrojnih pojmova koji se pojavljuju u usmenoj ili pismenoj komunikaciji obrazovnih osoba doprinesem boljim poslovnim rezultatima naših vinogradara, vinara, turističkih djelatnika i trgovaca vinom, neka i ovaj leksikon bude poticaj u promicanju kulture stola i općenito kulture življenja, promišljenom stvaralaštvu i međusobnom razumijevanju, a uz čašu dobra vina i ugodnom druženju.

Novi Vinodolski, 24.04.2006.

Osobni alati