Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

Grgić, Miljenko

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
Redak 1: Redak 1:
(rođen 1923. u selu Desne, nedaleko Metkovića, Dubrovačko-neretvanska županija, [[Dalmacija]]). Nakon završene srednje škole upisuje (1949.) na [[Agronomski fakultet u Zagrebu|Poljoprivredno-šumarskom fakultetu]] studij [[vinogradarstvo|vinogradarstva]] i [[vinarstvo|vinarstva]]. U tijeku studija (1953.), nakon studentske prakse u [[Njemačka|Saveznoj Republici Njemačkoj]] (tada u nas često zvana i Zapadna Njemačka), otputovao je preko [[Kanada|Kanade]] u [[SAD]] (Kalifornija, Napa Velly) gdje je kao enolog u tvrtki Chateaun Montelana) proizvodio vina od kojih je uzorak [[chardonnay]]a na ocjenjivanju u Parizu proglašen najboljim. Taj rezultat je ocjenjen kao dokaz da se i u SAD, poglavito u vinorodno značajnoj Kaliforniji s obzirom na prirodne ([[tlo]], [[podneblje]]...), tehnološke i znanstvene okolnosti mogu proizvoditi [[vrhunsko vino|vrhunska vina]], za koja su do tada takve ocjene dobivala vina iz Europe, poglavito iz [[Francuska|Francuske]]. Nakon tog uspjeha i nakon (u zajednici sa Austin Hillsom) utemeljenja zajedničke tvrtke pod imenima  Grgich Hills Estate, nastavljena je u spomenutoj novo osnovanoj tvtci kvalitetna proizvodnja vina iz grožđa sorte chardonnay i drugih sorata, s tim da Grgić prenosi svoje znanje i iskustvo u tim poslovima i na zainteresirane proizvođače i članove udruga prijatelja loze i vina, od kojih je u SAD najpoznatija [[Zinfandel Advocates and Producers]]. Značajno je istaći da je Grgić, odmah nakon dolaska u Kaliforniju prvi upozorio na rodbinsku povezanost upravo  spoenute najpoznatije kalifornijske sorte crnog grožđa [[zinfandel]] i najpoznatije crne sorte iz njegova zavičaja [[plavac mali crni|plavca malog]], što je kasnije i znanstveno [[nukleinske kiseline|DNK]] analizom potvrđeno.  
+
(rođen 1923. u selu Desne, nedaleko Metkovića, Dubrovačko-neretvanska županija, [[Dalmacija]]). Nakon završene srednje škole upisuje (1949.) na [[Agronomski fakultet u Zagrebu|Poljoprivredno-šumarskom fakultetu]] studij [[vinogradarstvo|vinogradarstva]] i [[vinarstvo|vinarstva]]. U tijeku studija (1953.), nakon studentske prakse u [[Njemačka|Saveznoj Republici Njemačkoj]] (tada u nas često zvana i Zapadna Njemačka), otputovao je preko [[Kanada|Kanade]] u [[SAD]] (Kalifornija, Napa Valley) gdje je kao enolog u tvrtki Chateaun Montelena) proizvodio vina od kojih je uzorak [[chardonnay]]a na ocjenjivanju u Parizu proglašen najboljim. Taj rezultat je ocjenjen kao dokaz da se i u SAD, poglavito u vinorodno značajnoj Kaliforniji s obzirom na prirodne ([[tlo]], [[podneblje]]...), tehnološke i znanstvene okolnosti mogu proizvoditi [[vrhunsko vino|vrhunska vina]], za koja su do tada takve ocjene dobivala vina iz Europe, poglavito iz [[Francuska|Francuske]]. Nakon tog uspjeha i nakon (u zajednici sa Austin Hillsom) utemeljenja zajedničke tvrtke pod imenima  Grgich Hills Estate, nastavljena je u spomenutoj novo osnovanoj tvtci kvalitetna proizvodnja vina iz grožđa sorte chardonnay i drugih sorata, s tim da Grgić prenosi svoje znanje i iskustvo u tim poslovima i na zainteresirane proizvođače i članove udruga prijatelja loze i vina, od kojih je u SAD najpoznatija [[Zinfandel Advocates and Producers]]. Značajno je istaći da je Grgić, odmah nakon dolaska u Kaliforniju prvi upozorio na rodbinsku povezanost upravo  spomenute najpoznatije kalifornijske sorte crnog grožđa [[zinfandel]] i najpoznatije crne sorte iz njegova zavičaja [[plavac mali crni|plavca malog]], što je kasnije i znanstveno [[nukleinske kiseline|DNK]] analizom potvrđeno.  
Početkom 1900. godine Grgić i u Hrvatskoj osniva vinogradarsko-vinarsku tvrtku i to nedaleko svojeg zavičaja, na poluotoku Pelješcu, gdje proizvodi vrhunsko crno vino plavac mali iz grožđa sa znamenitih položaja [[Dingač]], te zinfandel iz vlastitig vinograda [[vinska cesta Pelješca|nedaleko svoje vinarije]], a bijelo vino [[pošip]] iz grožđa koje se proizvodi na susjednom otoku Korčuli.<br />
+
Početkom 1996. godine Grgić i u Hrvatskoj osniva vinogradarsko-vinarsku tvrtku i to nedaleko svojeg zavičaja, na poluotoku Pelješcu, gdje proizvodi vrhunsko crno vino plavac mali iz grožđa sa znamenitih položaja [[Dingač]], te zinfandel iz vlastitig vinograda [[vinska cesta Pelješca|nedaleko svoje vinarije]], a bijelo vino [[pošip]] iz grožđa koje se proizvodi na susjednom otoku Korčuli.<br />
 
Vidi: [[primitivo]], [[Kuća slavnih vinara]], [[vinske ceste]], [http://www.grgich.com Grgich&Hills].
 
Vidi: [[primitivo]], [[Kuća slavnih vinara]], [[vinske ceste]], [http://www.grgich.com Grgich&Hills].

Inačica od 15:34, 27. prosinca 2013.

(rođen 1923. u selu Desne, nedaleko Metkovića, Dubrovačko-neretvanska županija, Dalmacija). Nakon završene srednje škole upisuje (1949.) na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu studij vinogradarstva i vinarstva. U tijeku studija (1953.), nakon studentske prakse u Saveznoj Republici Njemačkoj (tada u nas često zvana i Zapadna Njemačka), otputovao je preko Kanade u SAD (Kalifornija, Napa Valley) gdje je kao enolog u tvrtki Chateaun Montelena) proizvodio vina od kojih je uzorak chardonnaya na ocjenjivanju u Parizu proglašen najboljim. Taj rezultat je ocjenjen kao dokaz da se i u SAD, poglavito u vinorodno značajnoj Kaliforniji s obzirom na prirodne (tlo, podneblje...), tehnološke i znanstvene okolnosti mogu proizvoditi vrhunska vina, za koja su do tada takve ocjene dobivala vina iz Europe, poglavito iz Francuske. Nakon tog uspjeha i nakon (u zajednici sa Austin Hillsom) utemeljenja zajedničke tvrtke pod imenima Grgich Hills Estate, nastavljena je u spomenutoj novo osnovanoj tvtci kvalitetna proizvodnja vina iz grožđa sorte chardonnay i drugih sorata, s tim da Grgić prenosi svoje znanje i iskustvo u tim poslovima i na zainteresirane proizvođače i članove udruga prijatelja loze i vina, od kojih je u SAD najpoznatija Zinfandel Advocates and Producers. Značajno je istaći da je Grgić, odmah nakon dolaska u Kaliforniju prvi upozorio na rodbinsku povezanost upravo spomenute najpoznatije kalifornijske sorte crnog grožđa zinfandel i najpoznatije crne sorte iz njegova zavičaja plavca malog, što je kasnije i znanstveno DNK analizom potvrđeno. Početkom 1996. godine Grgić i u Hrvatskoj osniva vinogradarsko-vinarsku tvrtku i to nedaleko svojeg zavičaja, na poluotoku Pelješcu, gdje proizvodi vrhunsko crno vino plavac mali iz grožđa sa znamenitih položaja Dingač, te zinfandel iz vlastitig vinograda nedaleko svoje vinarije, a bijelo vino pošip iz grožđa koje se proizvodi na susjednom otoku Korčuli.
Vidi: primitivo, Kuća slavnih vinara, vinske ceste, Grgich&Hills.

Osobni alati